در نشست پرسش و پاسخ مطرح شد؛
تضمین ایمنی مواد غذایی تراریخته
به گزارش آقای هویج، رئیس اداره نظارت و ارزیابی غذاهای ویژه و بسته بندی فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، به تشریح اهمیت محصولات تراریخته در کشور پرداخت.
به گزارش آقای هویج به نقل از مهر، وحیده شایگان، در لایو اینستاگرامی با مبحث محصولات تراریخته، اظهار داشت: حقیقت اینست که استفاده از واژه تراریخته اندکی ایجاد رعب و وحشت می کند اما باید تاکید نماییم که ما در سازمان غذا و دارو، ایمنی این گونه مواد غذایی را به مقدار ۱۰۰ درصد تضمین می نماییم. وی ضمن اشاره به این که در کشور ما تنها ۴ نوع ماده غذایی تراریخته وجود دارد، خاطرنشان کرد: در واقع تنها ۴ نوع دانه روغنی کُلزا، ذرت، سویا و پنبه دانه در کشور ما وجود دارد که البته در چند سال گذشته مصرف و تولید پنبه دانه در کشورمان به آن صورت زیاد نبوده است. از سه دانه روغنی دیگر هم بیشتر سویا و ذرت را در سطح عرضه می بینیم. شایگان ضمن اشاره به این که سویا و ذرت محصولات جانبی دیگری به جز روغن دارند، اضافه کرد: بعنوان مثال مواد غذایی بر پایه ذرت مانند پف فیل، کنسرو ذرت، آرد ذرت، پروتئین سویا است و یا امکان دارد در برگرها به جای گوشت، جایگزین پروتئینی محسوب شود ولی بیشتر نگرانی مصرف کنندگان در رابطه با ایمنی این محصولات است. رئیس اداره نظارت و ارزیابی غذاهای ویژه و بسته بندی فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو افزود: از ۴ محصول ذکر شده، دانه روغنی کلزا و پنبه دانه صرفا مصارف روغنی دارند که اگر در روغنی این محصولات تراریخته استفاده گردد باید برای رعایت حقوق مصرف کننده برچسب تراریخته بر آن درج شود؛ اما با خیال راحت باید بگوییم که در آزمایشات مختلف مشاهده کردیم که مراحل مختلف فرآیند تصفیه هیچ اثری از DNA تغییر ژنتیک یافته باقی نمی گذارد؛ ضمن این که این تغییرات ژنتیکی به طور عمده برای منظورهایی مانند مقاوم کردن گیاه در مقابل آفات و استفاده کمتر از آفت کش ها به کار گرفته می شود. وی ادامه داد: در واقع استفاده از این گونه محصولات غذایی استفاده از آفت کش ها را کم می کند و با کاهش استفاده از سموم در این مواد غذایی همراه می باشد. به صورت کلی هر اتفاقی که در آن محصول غذایی رخ می دهد در کشور مبدا مورد رصد قرار می گیرد و شرط خرید ما اینست که خود این محصولات تراریخته در کشور مبدا سابقه مصرف ایمن داشته و هیچگونه عارضه ایجاد نکرده باشد. شایگان تصریح کرد: در کشور ما این گونه محصولات غذایی را با دستورالعمل های خاص و سختگیرانه تحت نظر داریم و تابحال هیچ گونه تولد داخل در این حوزه نداشتیم؛ همه وارداتی هستند که آزمایش می شوند و رخدادهای تراریخته آنها را راستی آزمایی می نماییم تا با دستورالعمل های ما مطابقت داشته باشد. به نقل از ایشان، از سال ۱۹۹۶ میلادی تابحال که این محصولات مصرف می شوند هیچگونه ضرری برای سلامت نداشتند. شایگان اضافه کرد: معمولا برخی نگرانی ها از این محصولات، محیط زیستی است چونکه برخی کشورها تمایل دارند منابع ژنتیکی کشورشان متفاوت نشود. اما در کل نگرانی بابت مصرف این گونه محصولات خصوصاً از طرف روغن ها نداریم. وی افزود: در روغن های خوراکی وقتی روغن خام از دانه روغنی استخراج می شود، مراحل مختلف تصفیه بگونه ای است که ذره ای از DNA تغییر ژنتیک یافته در روغن تصفیه شده نهایی باقی نمی ماند. شایگان تصریح کرد: شاید بعضی از واحدهای تولیدی از فضای حاکم سواستفاده کنند و برچسب غیرتراریخته را روی محصولات خود درج کنند؛ در حالیکه این گونه محصولات غیرتراریخته هیچ گونه حُسن یا مزیتی نسبت به نوع تراریخته ندارند؛ چونکه ما ایمنی محصولات تراریخته را هم تضمین می نماییم و از نظر ما هیچ فرقی بین نوع تراریخته و غیرتراریخته وجود ندارد. وی ادامه داد: مطابق قانون ایمنی زیستی جمهوری اسلامی ایران، پایش برچسب گذاری محصولات غذایی از وظایف ما است که آنرا انجام می دهیم تا فرد حق انتخاب داشته باشد که بداند محصولات تراریخته یا غیرتراریخته را تهیه نماید. در چارچوب برنامه پایش محصولات سطح عرضه، محصولات تراریخته را از گمرکات (مبدا) پایش می نماییم و رخدادهای آنرا دنبال می نماییم که مبادا چیزی که به ما اعلام می شود با نتیجه لابراتوار مغایرت داشته باشد همه اینها به سبب اطمینان از سلامت این گونه محصولات است. رئیس اداره نظارت و ارزیابی غذاهای ویژه و بسته بندی فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ضمن اشاره به این که در کشور ما صرفا ۴ محصول تراریخته استفاده می شود، اظهار داشت: در دنیا بیشتر از ۳۱ محصول تراریخته مورد مصرف دام یا انسان قرار می گیرد. وی ادامه داد: خیلی از روغن هایی که از برچسب عبارت غیر تراریخته استفاده می نمایند، نوعی سواستفاده است بعنوان مثال بر روی روغن آفتابگردان برچسب غیرتراریخته می زنند و این در شرایطی است که اصلاً نوع تراریخته روغن آفتابگردان در دنیا وجود ندارد. مردم باید مطمئن باشند محصولات غذایی که ما به آنها مجوز ورود می دهیم، ایمنی قابل قبولی دارند و تابحال هیچ عارضه ای نداشته اند. شایگان تصریح کرد: از دانه های روغنی ذرت، سویا، کلزا و پنبه دانه در کشور ما استفاده می شود که به طور عمده از اینها روغن خوراکی گرفته می شود که کاملا مطمئن هستند و از نظر مصرف هیچ فرقی با نوع سنتی خود (غیرتراریخته) ندارند و در طول تمام سال هایی که مصرف شدند ایمنی آنها احراز شده است. وی افزود: کنجاله یا باقی مانده دانه های پنبه دانه و کلزا مصرف انسانی ندارد و شاید مصارف دامی داشته باشد اما دانه سویا و ذرت مصارف انسانی مانند آرد سویا و آرد ذرت، کنسرو ذرت، آجیل سویا، اسنک ها بر پایه ذرت، تولید فرآورده های حجیم شده، پروتئین سویا و…، دارند. رئیس اداره نظارت و ارزیابی غذاهای ویژه و بسته بندی فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در خاتمه، تصریح کرد: علیرغم این که در روغن تصفیه شده اثری از DNA تغییر ژنتیک یافته باقی نمی ماند اما با عنایت به بند ب ماده هفت قانون ایمنی زیستی کشور ما ملزم هستیم برچسب گذاری محصولات را رصد نماییم و این مورد را در برنامه عملیاتی خود به شکل سالانه داریم تا مصرف کننده از این اطمینان برخوردار باشد که محصول ایمن استفاده می نماید. در کل مردم باید بدانند محصولات تراریخته برچسب گذاری می شوند اما حتی اگر تراریخته باشند باز هم سالم هستند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب