سالمندان را به سبك زندگی سالم تشویق كنید
آقای هویج: با بالا رفتن سن، هر فردی در مقابل عارضه ها و بیماری های مختلف لطمه پذیرتر می شود. بدین سبب برای مراقبت از سالمندان باید به این گروه سنی كمك نماییم تا سبك زندگی سالمی را دنبال كنند.
به گزارش آقای هویج به نقل از مهر، به یاد داشته باشیم که سه جزء تحرک، تغذیه مناسب و حمایت اجتماعی برای برخورداری از سالمندی سالم را باید درنظر داشته باشیم. علاوه بر آن، ثابت شده که سه عامل کاهش شنوایی، کاهش بینایی و تعادل جسمی فرد را به سالمندی می رساند. این در شرایطی است که در سیستم بهداشت می توانیم با تست هایی که روی افراد انجام می دهیم، از بروز این مشکلات جلوگیری نماییم. پیش گیری از بیماری ها، تشخیص بموقع و مقابله صحیح و موثر با آنها در تمام سنین همچون دوران میانسالی و کهنسالی ضروری می باشد. زندگی بی تحرک برای هیچ گروه سنی مناسب نمی باشد. اما این خطر برای افرادی که در سنین بالا هستند، آزاردهنده تر است. همین طور بعضی از افراد مسن علاقه ای به تحرک داشتن از خود نشان نمی دهند. همچون کارهای سبک برای این گروه سنی، شنا کردن است. شنا به کاهش خطر مبتلاشدن به پوکی استخوان، حفظ سلامت قلب و تقویت ماهیچه ها بدون فشار آمدن بر مفاصل کمک می نماید. بدین سبب گزارش، روی آوردن به عادات غذایی نامناسب کار آسانی است. خیلی از افراد در دوره ای از عمر خود، آنرا تجربه می کنند. در افراد مسن عدم مصرف مواد خوراکی سالم اغلب نتیجه وقت نگذاشتن برای تهیه یک وعده غذایی سالم می باشد. این امر اساسا سلامت آنها را بطور جدی به خطر می اندازد. فرزندان می توانند با کنترل رژیم غذایی و تهیه غذاهای سالم و ارگانیک برای والدین سالمند خود، به بهبود کیفیت زندگی آنان کمک کنند. گرچه دوران سالمندی به ۶۰ سال و بالاتر اطلاق می شود اما تغییرات سالمندی از سال ها قبل شروع می شود. توجه به تغذیه در این دوران به علت تغییر نیازهای تغذیه ای بدن از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. نیاز سالمندان به موادمغذی متاثر از داروها، بیماری ها و پدیده های بیولوژیکی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد. مهمترین سفارش تغذیه ای برای این سنین، تهیه غذاهای ساده و کم حجم است. این در شرایطی است که همه نیازهای فرد به مواد مغذی تامین گردد و در عین حال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد. مهمترین سفارش تغذیه ای برای این سنین، تهیه غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی تامین گردد و در عین حال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد. مسوول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اعلام نمود: دوران سالمندی با تغییرات فیزیولوژیک بسیار هم راه است و توجه به نیازهای تغذیه ای در این دوران اهمیت ویژه ای دارد. افزایش سن سالمندان با از دست دادن ماهیچه های اسکلتی، کاهش متابولیسم پایه و کاهش نیاز به انرژی هم راه است. نیاز به برخی ریزمغذی ها افزوده می شود و در عین حال نیاز به برخی دیگر کاسته می شود. وی ادامه داد: مجموعه سلامت سالمندان و تغییراتی که در آنها رخ می دهد، وضعیت سلامت بدن را می تواند تعیین کند و این تغییرات می تواند سبب کاهش اشتها و سوء تغذیه در دوران سالمندی شود. از جانب دیگر وجود بیماری های مزمن و تحلیل برنده در این دوران مثل بیماری های قلبی –عروقی، دیابت، فشارخون، اختلالات چربی خون، پوکی استخوان و سرطان، نقش یک الگوی صحیح غذایی و تامین ریزمغذی های موردنیاز را مهم تر می کند. عجمی بیان داشت: سوء تغذیه در افراد سالمند رایج است برای اینکه نه فقط میزان و تنوع دریافت غذا در این دوران احیانا کاسته می شود، بلکه استفاده از داروهای گوناگون احتمال تداخل دارو و غذا را زیاد می کند و همین مورد موجب کمبود ریزمغذی های خاص در این دوران می شود. مسوول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به احتمال افزایش بیماریهایی همچون آلزایمر و پارکینسون در دوران سالمندی اشاره نمود و افزود: این بیماریها به همراه تغییرات فیزیولوژیک بدن، کاهش بافت عضلانی بدن، کاهش حس بویایی، شنوایی و چشایی می تواند بر الگوی دریافت غذای سالمندان اثر گذار باشد و موجب تضعیف سیستم ایمنی و کاهش طول عمر این افراد شود. خبر خوب آنکه توجه به سبک زندگی سالم و الگوی صحیح غذایی می تواند کیفیت زندگی و طول عمر را در دوران سالمندی افزایش دهد. بر طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی برخی مطالعات نشان داده اند که کاهش ۱۰ درصدی در کلسترول خون می تواند احتمال بیماری های قلبی –عروقی را تا ۳۰ درصد کم کند. کاهش منابع حاوی اسید های چرب اشباع مثل چربی های حیوانی، انواع گوشت و لبنیات پرچرب و کاهش دریافت نمک و غذاهای پرنمک می تواند به کاهش فشارخون و کاهش غلظت کلسترول خون کمک نماید و احتمال سکته مغزی و حمله قلبی را می کاهد و اثرات بسیار خوبی در بهبود سلامت و کیفیت زندگی دارد. عجمی با اشاره به اینکه باتوجه به کاهش بافت عضلانی متابولیسم بدن یک مرد و خانم سالمند روزانه به ترتیب نیاز به ۲۰۰۰ کالری و ۱۶۰۰ کالری دارد، اظهار داشت: محاسبه میزان انرژی روزانه باتوجه به وضعیت سلامت بدن، سن، جنس، وزن و سایر عوامل دیگر تحت نظر متخصصان تغذیه صورت می گیرد. وی افزود: از جایی که دوران سالمندی می تواند با کاهش ترشح لاکتوز همراه باشد، عدم تحمل لاکتوز یا قند شیر یکی از مشکلاتی است که در این دوران وجود دارد و می شود این افراد مصرف فراورده های لبنی را محدود کنند. چونکه احتمال نفخ و اسهال با مصرف این فراورده ها در میان سالمندان وجود دارد. بدین سبب نیاز به جایگزینی سایر مواد غذایی است. مسوول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به اینکه کمبود کلسیم استخوانی، سالمندان را می توانند مستعد پوکی استخوان کنند، بیان داشت: سالمندان در طول روز به حدود ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند که باید بوسیله منابع غذایی حاوی کلسیم دریافت شود. عجمی مصرف لبنیات همچون ماست، شیر و پنیر، ماهی سالمون، اسفناج، بادام و کلم بروکلی را منابع خوبی برای رژیم غذایی سالمندان دانست و اظهار داشت: یک لیوان ماست کم چرب حدود ۳۴۵ میلی گرم کلسیم و یک لیوان شیر بدون چربی حدود ۳۰۲ میلی گرم، ۴/۱ فنجان بادام حدود ۹۲ میلی گرم کلسیم و یک عدد پرتقال متوسط حدود ۵۲ میلی گرم کلسیم برای بدن فراهم می آورد. عجمی با اشاره به اینکه امکان دارد افراد سالمند با اختلالات قلبی و عروق و خون مواجه شوند، اظهارداشت: دریافت سدیم در میان سالمندان باید محدود باشد. بطوریکه دریافت نمک روزانه به کمتر از یک قاشق چایخوری و همین طور مصرف قند و شکر و کربوهیدرات تصفیه شده نیز در رژیم غذایی این افراد در روز محدود شود. یعنی دریافت این مواد غذایی در مردان کمتر از ۹ قاشق چایخوری و در زنان کمتر از ۶ قاشق چایخوری باشد تا شاهد بهبودی سلامت این افراد باشیم. او همینطور اشاره کرد: غذاهایی را انتخاب کنید که موادمغذی موردنیاز بدن را بدون تحمیل کالری اضافه برای شما فراهم آورد مثل انواع میوه و سبزی. تنوع در دریافت رنگ دانه های مختلف از این گروه حایز اهمیت است. مسوول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور بیان داشت: این گروه از موادغذایی حاوی اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است و می تواند موجب تقویت سیستم ایمنی، ارتقای سلامت و پیشگیری یا به تعویق انداختن بروز سرطان، بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای مزمن شود. عجمی اشاره کرد: دریافت ویتامین Cاز طریق مرکبات و انواع میوه های سبز و نارنجی اهمیت دارد. علاوه بر مرکبات، کلم بروکلی، کاهو، گوجه فرنگی، طالبی و توت فرنگی از منابع خوب ویتامین Cاست. وی اظهار داشت: نیاز به ویتامین Dدر افراد سالمند حتما باید پایش شود. دریافت این ویتامین از موادغذایی مثل تخم مرغ، سالمون و شیر غنی شده کافی نیست و این ویتامین عموما بوسیله طریق نور افتاب به بدن سنتز دارد. اما با عنایت به این که افراد سالمند ممکنست کمتر در مجاورت با نور آفتاب قرار بگیرند احتمال کمبود ویتامین Dدر آنها افزایش می یابد. سطح ویتامین Dسرمی آنها باید بررسی شود و در صورت نیاز، مکمل ویتامین Dرا تحت نظر پزشک مصرف کنند. دکتر عجمی در خاتمه علاوه بر تغذیه سالم بر مصرف آب بر فعالیت فیزیکی و کنترل وزن در میان سالمندان تاکید نمود.
منبع: آقای هویج
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب