دیپلماسی آب راهکار گشایش هریرود

دیپلماسی آب راهکار گشایش هریرود آقای هویج: این دفعه «هریرود» خبرساز شده و افغانستان با نصب سد «پاشدان» میزان آب جاری به سوی ایران را کاهش داده است. چالش های ایران و افغانستان در حوزه حق آبه رودخانه های مرزی پیشینه 150 ساله دارد. در این شرایط رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید که «یکی از موجه ترین اقدامات در این شرایط دیپلماسی آب است که انتظار می رود باتوجه به تخصص وزیر امور خارجه در عرصه دیپلماسی آب از این ظرفیت استفاده گردد.»



به گزارش آقای هویج به نقل از ایسنا ، افغانستان بعنوان یکی از کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی مکلف به حفظ محیط های آبی است ازاین رو حق آبه ای که سبب حفظ تنوع زیستی و پیشگیری از لطمه کمتر به آن می شود را باید رعایت کند هرچند این مهم طی سالیان اخیر رعایت نشد و علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی، معیشت ساکنان مناطق را تحت الشعاع قرار داده است.

پس از هیرمند، حالا خبر از آبگیری سد بزرگ «پاشدان» در بالادست رودخانه هریرود در افغانستان رسانه ای شده است، گفته می شود این امر موجب کاهش جریان طبیعی رودخانه مرزی هریرود و بروز خسارت های اجتماعی و زیست محیطی در مناطق پایین دست می شود و به همین سبب بهره برداری یک جانبه از رودخانه هریرود نقص حقوق عرفی عنوان شده است. ساخت این سد البته در سال ۱۳۹۰ شروع شد اما پایانش با تاخیر مواجه و در نهایت ماه گذشته آبگیری آن شروع شد. در این شرایط ایران در تماس با مقام های افغانستان اعتراض و نگرانی خودرا نسبت به تحدید ـ برای چیزی حد و مرز تعیین کردن ـ نامتناسب آب های ورودی به ایران ابراز کرده است.

محمد مجابی - رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام - در گفت و گو با ایسنا اظهار می کند: سدسازی های صورت گرفته در مناطق شرقی کشور سبب شده تا قسمتی از حق آبه متعلق به ایران تامین نشود. یکی از موجه ترین اقدامات در این شرایط دیپلماسی آب است که انتظار می رود با عنایت به تخصص وزیر امور خارجه در عرصه دیپلماسی آب از این ظرفیت استفاده گردد.

او به دستگاه دیپلماسی در این خصوص پیشنهاد می دهد و می گوید: می توان با استفاده از کنوانسیون های موجود مطالباتی را درباب آب هایی که میان چند ناحیه حرکت می کند، بیان کرد. یکی از آنها کنوانسیون ها تالاب هاست. مجامع بین المللی نیز می توانند در این خصوص ورود کنند که البته در این عرصه گفتگوی دو جانبه موثرتر خواهد بود تا این که پیش از این که گفتگوی دوجانبه اقدام دیگری صورت گیرد.

رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید می مند: تعامل با کشورها در زمینه بهره گیری از منابع آبی و استفاده از ظرفیت دیپلماسی محیط زیستی در روابط دوجانبه از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
مجابی در انتها می گوید: در حقوق داخلی و بین المللی همیشه اصل بر این است که طرفین بتوانند مسائل را با گفت و گو حل کنند و اگر اختلافات با گفت و گو حل نشد، از ظرفیت داوری استفاده می شود. بر همین مبنا اهمیت دارد که ابتدا با طرف مقابل مذاکره و تعامل نماییم و بعد از آن می توان از مجاری دیگر مانند رویه های بین المللی موضوع را پیگیری کرد.




1403/10/17
11:35:38
5.0 / 5
30
تگهای خبر: پیشگیری , دستگاه , گفتگو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
آقای هویج - رژیم غذایی لاغری

Mr.Havij
mrhavij.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آقای هویج محفوظ است

آقای هویج

رژیم غذایی لاغری