متخصص تغذیه عنوان كرد؛
رژیم غذایی کتوژنیک چه خواص و عارضه هایی دارد
به گزارش آقای هویج، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ارتباط با رژیم کتوژنیک و خواص و عارضه های این نوع رژیم غذایی، نکاتی را توضیح داد.
به گزارش آقای هویج به نقل از مهر، گلبن سهراب، با اشاره به اینکه رژیم کتوژنیک یا کتون زا نوعی رژیم غذایی خاص با چربی زیاد است، اضافه کرد: رژیم کتوژنیک برای فردی تجویز می شود که قبلاً با رژیم مقداری کاهش وزن را تجربه کرده اما هم اکنون با رژیم های معمولی نمی تواند وزن خویش را کم کند. به قول این متخصص تغذیه، در موارد پیش دیابتی، مقاومت به انسولین و تخمدان پلی کیستیک تجویز رژیم کتوژنیک برای یک دوره کوتاه مدت می تواند مفید باشد. وی ادامه داد: رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی شامل ۷۰ درصد چربی، ۲۰ درصد پروتئین و ۱۰ درصد کربوهیدرات است. به عبارت دیگر در این رژیم مصرف کربوهیدرات بسیار محدود شده و چربی افزایش خواهد یافت تا بدن به جای قند از چربی برای تأمین انرژی استفاده نماید. به قول عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در این رژیم به علت این که بدن وارد فاز کتوزیس می شود، روزهای اول فرد یک کاهش وزن زیادی را تجربه می کند که دلیل آن از دست دادن مقدار زیادی از آب بدن است. سهراب ضمن اشاره به این که میزان کاهش وزن اولیه در این رژیم در افراد مختلف فرق دارد، اظهار داشت: در دراز مدت از نظر کاهش وزن این رژیم هم تفاوت چندانی با سایر رژیم های لاغری ندارد. وی، کتوزیس را یک فرایند طبیعی متابولیک در بدن عنوان نمود که در این فرآیند به جای کربوهیدارت و گلوکز برای تأمین انرژی چربی های اشباع شده و ذخیره شده در اجزای بدن سوزانده می شود. این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه در رژیم کتوژنیک خیلی از انواع مواد غذایی از برنامه غذایی حذف می شوند اظهار داشت: در این رژیم مصرف انواع قندهای ساده، شکر، گروه نان و غلات، لبنیات به جز پنیر، انواع میوه ها، سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی و هویج و سس های قرمز مجاز نیست. به نقل از ایشان، فرد در این رژیم مجاز است از انواع روغن ها ترجیحاً روغن های سالم تر، گوشت ها و تخم مرغ، انواع مغز به میزان محدود و سبزی های برگ سبز به مقدار محدود استفاده نماید. همینطور می تواند خامه، کره و مقداری پنیر هم در برنامه غذایی خود داشته باشد. سهراب، عدم تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن و افزایش ریسک بروز کمبود آنها را مهم ترین عارضه رژیم های کتوژنیک عنوان نمود. این متخصص تغذیه از دیگر عوارض این رژیم به سرگیجه و احساس خستگی اشاره نمود که سبب می شود فرد نتواند فعالیت بدنی مناسبی داشته باشد و از سبک زندگی سالم فاصله می گیرد. وی، یبوست شدید را از دیگر عوارض این نوع رژیم برشمرد که به علت حذف یکسری مواد مغذی ایجاد می شود. سهراب افزود: این مواد سبب رشد باکتری های مفید دستگاه گوارش می شوند و عدم رشد باکتری های مذکور سبب تغییر فلور طبیعی روده و در بلند مدت یبوست های شدید می شود. به قول این متخصص تغذیه، افرادی که چند ماه از رژیم کتوژنیک پیروی می کنند گرفتار یبوست شدید می شوند که احتیاج به اقدامات درمانی برای بازگشت فلور طبیعی روده دارند. وی، آنفلوانزا و راش های پوستی خیلی شدید را از دیگر عوارض رژیم های کتوژنیک عنوان نمود و اضافه کرد: رژیم کتوژنیک برای افرادی که می توانند با سایر رژیم های معمولی لاغر شوند سفارش نمی گردد. چونکه این رژیم عوارض زیادی در بردارد و در واقع سبک یا روش صحیح تغذیه ای را رعایت نمی نماید. سهراب، یکی از عللی که سبب اقبال عمومی بالا نسبت به این نوع رژیم شده است را عدم وجود کالری شماری برشمرد که در آن الزامی نیست کالری مورد مصرف فرد دائماً شمارش شود. وی ضمن اشاره به این که در این رژیم تولید کتون بادی ها در بدن سبب سرکوب کردن و کنترل اشتها می شود، اظهار داشت: این مورد سبب می شود فرد کمتر احساس گرسنگی کند که یکی از علل مهم علاقه افراد به این رژیم است. همینطور در هفته های اول کاهش وزن بیشتری نسبت به رژیم های معمولی تجربه می کنند که این مورد هم برایشان خوشایند است. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به افرادی که تمایل به استفاده از رژیم کتوژنیک دارند تصریح کرد حتما با مشورت یک متخصص تغذیه اقدام نمایند تا رژیم علمی و صحیح برای آنها طراحی شود و با تجویز مکمل های مناسب از بروز عوارض کمبود مواد مغذی پیشگیری شود.
منبع: آقای هویج
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب