در كمیسیون سلامت و پزشكی ستاد علم و فناوری مطرح شد

نیازمند مدیریت یکپارچه در پاندمی کرونا هستیم

نیازمند مدیریت یکپارچه در پاندمی کرونا هستیم دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: مبحث کرونا، تبدیل به یک مساله عمومی و جهانی شده است. ازاین رو اگر در برخی از مسائل کشوری نیازمند مدیریت یکپارچه نبوده ایم، اساسا کرونا جزو مسائلی است که لزوم مدیریت یکپارچه در آن محسوس و ملموس است.


به گزارش آقای هویج به نقل از ایسنا، دکتر سعید رضا عاملی در جلسه ششم "کمیسیون سلامت و پزشکی ستاد علم و فناوری" که به منظور "مدیریت یکپارچه کرونا" و "راهکارهای هم افزایی دانش و توان تولید واکسن داخلی" در محل ساختمان شورایعالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، ضمن تبریک هفته دولت و گرامی داشت یاد و خاطره شهید رجایی و باهنر اظهار نمود: با گذشت ۱۸ ماه از کرونا، این مورد تبدیل به یک مساله عمومی و جهانی شده است، چون در خیلی از کشورها همچون در ۱۰ کشور اول جهان، چه به لحاظ مرگ و میر و چه به لحاظ ابتلاء به کرونا آمار وسیعی را شاهد می باشیم. کشور ایران هم در برخی از شاخص ها جزو ۱۰ کشور اول محسوب می شود؛ باآنکه در نسبت مرگ و میر به یک میلیون جمعیت، رتبه مرگ و میر ایران ۴۸ است. البته ترس از کرونا خصوصا در بین خانواده هایی که عزیزانشان گرفتار مرگ کرونایی شده اند رو به افزایش است. بعنوان یک جامعه شناس ارتباطات عقیده دارم ترس خود منشاء حوادث بزرگ تر است، اضطراب اجتماعی را بالا می برد؛ زمانی که این مورد بر فضای کلی جامعه تأثیر گذار می شود؛ تأثیر و تاثر عمیق تری بر جامعه حاکم می شود.
استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: هم اکنون در مبحث حکمرانی کرونا، بحث سلامت مردم در جلوگیری از کرونا و درمان آن و هم مساله اقتصادی کشور، نتایج زیادی داشته است که مستلزم توجه به همه مولفه های مرتبط هستیم. اگر در برخی از مسائل کشوری نیازمند مدیریت یکپارچه نبوده ایم، بطور قطع کرونا جزو مسائلی است که لزوم مدیریت یکپارچه در آن محسوس و ملموس است.

مدیریت یکپارچه در مبحث کرونا

دکتر عاملی خاطرنشان کرد: با نگاهی به مدیریت یکپارچه با دقت علمی لازم باید گفت؛ حدودا از دهه ۸۰ به بعد به دوره دانش یکپارچه قدم گذاشته ایم و معنای مدیریت یکپارچه این است که تمامی عوامل مداخله کننده، در تصمیم سازی ها، تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها سهم پیدا کنند. ازاین رو یک مدیریت "کاریکاتوری" مبنای کار نشود. مدیریت کاریکاتوری بمانند وجود غیرمتناسب در بدن است مثل یک دست لاغر در بدن چاق یا یک سر گُنده در بدن لاغر که نمایشگر یک نوع عدم تناسب است. نبود اجزاء کامل کننده کارها هم مصداق عدم یکپارچگی مدیریتی است.

دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی بیان نمود: در بحث حکمرانی کرونا به بحث سیاست های رسانه ای، فرهنگی، سیاست های اقتصادی و دانشی در رابطه با شرایط و... باید توجه گردد. یکی از بحث های در ارتباط با شرایط کرونا، واکسن است که هم کیفیت آن مهم می باشد و هم هم افزایی و همکاری بین پلت فرم های هفتگانه واکسن در ایران، اهمیت راهبردی دارد. خوشبختانه "واکسن برکت" آغازگر و محور بزرگ این اقدام بود و این جرأت و جسارت "واکسن برکت" منجر به تولید و ظرفیت بزرگ علمی در نیل به خودکفایی کشور محسوب شده است.

آزمون و خطا در حوزه سلامت جایز نیست

وی افزود: درحقیقت در حوزه سلامت نمی توان به صورت آزمون و خطا جلو برویم و نیازمند یک قطعیت و ترجیح نسبی در کیفیت واکسن هم در واردات و هم در تولید هستیم. بنظر می رسد در این مساله اعوجاج و پیچیدگی داریم و با متخصصین که صحبت می نماییم، باید در این قاعده به نکات خاصی توجه کرد.

وی تصریح کرد: "شورای عالی انقلاب فرهنگی" مسئولیت راهبری علمی کشور با ظرفیت تصویب ۷۰ درصدی مصوبات حوزه علم و فناوری را دارا است و ازاین رو امور دانش بنیان به شورایعالی انقلاب فرهنگی مربوط می شود و این گونه نباشد فردا روزی به خاطر عدم اقدامات لازم شرمنده مردم شریف ایران شویم.

دکتر عاملی بیان نمود: حقیقت این است که دو واکسن ساز در کشور با قدمت ۱۰۰ ساله با زیر ساخت های مالی و علمی داریم و مشکلاتی داشته اند و با تاخیر وارد تولید واکسن شده اند. در زمینه واکسن برکت کار بزرگی صورت گرفته است و در یک بازه زمانی کوتاه تولید واکسن را با خیلی از پیچ و خم ها محقق کردند، این کار باارزشی است و جریانات معاند بسیاری در خارج از کشور ضد واکسن برکت فعالیت دارند. متاسفانه در ایران، هر جایی حاکمیت ورود می کند، هدف نقد خارج از کشور می شود! مجموعه برکت به صورت شبانه روزی در جبهه علمی و پزشکی پای کار بوده است و دست مریزاد باید گفت و ان شاءالله خداوند متعال یاری کننده همه عزیزان و تلاشگران واکسن کرونا باشد.

استاد دانشگاه تهران اظهار نمود: مباحثی که در این نشست مطرح می شود درباره واکسن خاصی نیست، اما از دوستان برکت برای پیشقراولی در این راه کمال تشکر را داریم. اشخاصی که در این راه گام بر می دارند را باید با جدیت، تقویت نماییم و همزمان دانش خویش را در زمینه کرونا افزایش دهیم. باید مواظبت نماییم که گرفتار عصبیت علمی و سازمانی نشویم و روحیه باز برای دریافت تجربه و دانش جدید داشته باشیم.
مرجع تولید اخبار کذب در خارج از کشور

دکتر عاملی خاطرنشان کرد: دوستان اذعان دارند که منافقین و اپوزیسیون خارج از کشور از راه اخبار جعلی، اعتماد مردم را هدف گیری می کنند و دائما بدنبال ایجاد تشویش و تردید اجتماعی هستند. بعنوان مثال با جوی که درباره مقام معظم رهبری در مورد عدم واردات واکسن فایزر آمریکا، ایجاد شد؛ در تلگرام، اینستاگرام و توئیتر یک رصد داخلی انجام دادیم که ببینم مرجع تولید خبر کجاست. بیشتر از ۸۰ درصد اخبار جعلی در رابطه با کرونا متعلق به منافقان، سلطنت طلب ها و جریانات برانداز است که دنبال تیره و تار کردن شرایط و تحمیل ارزش های منفی نسبت به نظام جمهوری اسلامی و ملت شریف ایران هستند. اعتماد ملی ارزش بزرگی است و اگر خدشه ای به آن وارد شود، منشاء ضعیف شدن رابطه دولت و ملت و حتی رابطه مردم با مردم می شود که خواسته جبهه خوار و ضعیف منافقین است.

ورود دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی به مدیریت چند وجهی کرونا

در این جلسه دکتر شمس اردکانی، دبیر کمیسیون سلامت و پزشکی دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در چندین جلسه کمیته سلامت درباره کرونا مباحثی عنوان شد که دکتر عاملی نظرشان این بود "باید جدی تر درباره بحث کرونا عمل کنیم". دلیلش این است که اتفاقات زیادی در این حوزه به وقوع پیوسته است.

وی اضافه کرد: کرونا موضوعی است که ۸۵ میلیون انسان در ایران را درگیر کرده است و درباره آن نگرانی های عدیده ای وجود دارد. ازاین رو دبیرخانه شورا از جایگاه ساختاری بعنوان نظارت و جایگاه قانونی اش ورود کرده است. دبیرخانه شورا به مدیریت چند وجهی کرونا ورود کرده است و این مورد را با جدیت دنبال می کند.

دبیر کمیسیون سلامت و پزشکی دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار نمود: در حال حاضر گرفتاری های بسیاری در حوزه مدیریت کرونا و واکسن داریم و بالاخره حرف و سخن های مختلف، کار را به سمتی برده است که ناتوانی های اجرایی دیده می شود و مقامات عالی رتبه نظام باید در این حوزه پاسخگو باشند. داروهایی که دارای اثربخشی در زمینه کرونا هستند، باید در وزارت خانه بهداشت و درمان پزشکی تمهیدات آن لحاظ شود و بعد رسانه ای شود.
دکتر شمس اردکانی افزود: توانایی های شرکتهای داروسازی در زمینه کرونا بر کسی پوشیده نیست، اما باید در جهت اثبات اثرگذاری دارو قدم برداریم. شرکت هایی چون "برکت" در این میدان خطیر پا گذاشتند، در این راه بودجه اولیه بسیاری تخصیص گرفت تا این مهم به ثمر برسد. ازاین رو نباید در فضای بیرونی اعتماد مردم را در زمینه واکسن برکت کمرنگ کرد. باید در این امر انصاف را رعایت نماییم.
"برکت" راه خویش را با قوت و قدرت طی می کند

دکتر حسن جلیلی، عضو هیئت مدیره گروه دارویی برکت اظهار داشت: واکسن برکت مانع فعالیت هیچ واکسن سازی در کشور نشده است و باید هر حرف و سخنی با مدرک همراه باشد. "برکت" بنا به دلایلی با وجود مأموریت ها و مسئولیت اجتماعی خود، به ساخت واکسن کرونا ورود کرده است.

مدیر عامل شرکت دارویی شفا فارمد اضافه کرد: واقف هستید که ظرفیت یک ساله کل تولید کشور در زمینه واکسن های انسانی، بیشتر از ۴۰ الی ۵۰ میلیون دز نبوده است، اما هم اکنون ظرفیت فاز یک واکسن برکت ۳ تا ۵ میلیون دز در ماه و ۴۸ میلیون در سال است. اگر هیچ خطوط دیگر ما وارد عمل هم نشود، حدود ۴۸ میلیون دز واکسن را تولید خواهیم کرد که بزرگترین سایت تولید واکسن کرونا در کشور است.

وی اضافه کرد: به هر حال "برکت" در زمینه مواد اولیه گرفتار هیچ مشکلی نیست و راه خویش را با قوت و قدرت طی می کند و هم پیشبینی می نماییم تا ۱۰۰ یا ۱۵۰ میلیون دز در تأمین مواد اولیه مشکلی نداشته باشیم، اما اگر نقدینگی تأمین نشود، آن زمان گرفتار مشکل می شویم. به هر حال در همه دنیا واکسن توسط دولت پیش خرید می شود، اما ما در ایران واکسن را تحویل می دهیم، اما دریافت پول با تاخیر مواجه می باشد. بضاعت مالی هم محدود است و هم اکنون برای تأمین و ذخیره سازی مواد اولیه وام می گیریم؛ ۷۰ تا ۸۰ درصد مواد اولیه برای ۱۰۰ میلیون حدودا در انبارها موجود است. امیدواریم به مدد همکاران وزارت بهداشت، مشکل نقدینگی هم حل شود.
واکسن مقوله امنیت سلامت، جهانی و ملی است

دکتر محمد مهدی گویا، رئیس مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت در این نشست اظهار داشت: چرا در کشوری موارد مبتلا شدن به بیماری نزدیک به صفر و در کشوری دیگر آمار مبتلا شدن بالا است! نمی توان تنها به پوشش بالای برنامه واکسیناسیون آن نسبت داد! در آمریکا و انگلیس شاهد پوشش بالای واکسیناسیون هستیم، اما مبتلا شدن به بیماری بسیار زیاد است و چیزی که اتفاق افتاده، این است که موارد مرگ و میر کاهش یافته است. درحقیقت این مساله نشان داده است که تمام واکسن هایی که هم اکنون موجود هستند، هیچ کدام مدعی نیستند که از مبتلا شدن به بیماری کرونا می توانند جلوگیری نمایند.
وی اضافه کرد: واکسن مقوله ای است که در کنترل همه گیری باید جایگاهی برایش در نظر گرفته شود. گاهی اوقات این تصور پیش آمده واکسن یعنی آخر کرونا یعنی ۸۰ میلیون جمعیت را اگر واکسن بزنیم، کار تمام است و بیماری ریشه کن می شود، در جلسه ای عنوان شد چه کار نماییم تا موج بعدی رخ ندهد؟ در بیماری تنفسی این مورد محال است؛ قطع به یقین مثل آنفلوآنزا که هر سال رخ می دهد، در آینده هم کرونا هم، این گونه است.

دکتر گویا افزود: حال در زمینه کرونا چه کارهایی باید انجام داد؟ واکسن مقوله امنیت سلامت، جهانی و ملی است. به جای ایراد از واکسن باید زیر بازوی تمام تولیدکنندگان واکسن کرونا را در کشور بگیریم و کمک دهنده باشیم تا امنیت سلامت جامعه و نسل های بعدی را تضمین نماییم. فرض کنید واکسنی که درحال تولید است، در جایی از کارش هم ایراد دارد و اثربخشی لازم را ندارد! کسی که واکسن را تولید کرده است، خودش هم می تواند عیوب واکسن اش را در طول زمان حل کند. مثلاً "فایزر" می گوید من بگونه ای برنامه ام را چیده ام که اگر یک سویه غیر معمول هم آمد، به فاصله دو هفته تا یک ماه می توانم ضد سویه جدید واکسن هم تولید کنم!

رییس مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت اظهار نمود: چهار پلتفرمی که در دنیا مورد تایید قرار گرفته و خوشبختانه دانش تولید هر چهار پلت فرم در ایران هم در برکت، رازی، فخرا، پاستور و... موجود است. هم اکنون جامعه تشنه واکسن هست. در ایام آینده خبرهای خوشی برای جامعه خواهیم داشت. در مطالعات و تحقیقات صورت گرفته، واکسن برکت هیچ کم از واکسن سینوفارم چینی ندارد. ازاین رو چرا به تخریب واکسن های داخلی بپردازیم و باید با نقدهای غیر منصفانه برخورد و پاسخی داده شود.

دکتر گویا درباره مسائل مطرحی چون مرگ و میرهای ناشی از دز دوم واکسن اظهار داشت: این اطلاعات دقیق و مبتنی بر شواهد علمی نیست. با شواهد علمی این مورد را ثابت می نماییم و این امر به صورت دقیق بررسی نشده است و بررسی های آماری و ریاضی صورت گرفته است. وزارت بهداشت و درمان پزشکی هم در این حوزه ها گزارشی عرضه خواهد کرد. کنترل این همه گیری به هر حال با واکسن و اقدامات مقطعی تنها میسر نمی گردد، بلکه اگر بخواهیم در این پیک و اوج همه گیری کاری صورت دهیم، بطور قطع بایستی قرنطینه ما طولانی تر باشد.
رییس مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت در انتها سخنانش اظهار داشت: نکته آخر این است که مبحث کرونا را برنامه وزارت بهداشت تنها نباید دنبال کند، بلکه این وزارت خانه ۲۵ درصد این مشکل را می تواند حل کند و ۷۵ درصد آن به وزارت اقتصاد، برنامه بودجه، وزارت کشور، صدا وسیما و... برمی گردد. زمانی که قرنطینه اعلام می شود، همه این دستگاه ها پای کار باشند؛ هم اکنون وزارت بهداشت و درمان پزشکی و نیروهای مسلح در عرصه نبرد با کرونا باقی مانده اند.

واکسن ساز و داروساز خصوصی عملا به سر منزل مقصود نخواهند رسید

دکتر احمد کریمی، مدیر پروژه واکسن فخرا اظهار داشت: در شرکت داروسازی میلاد داروی نور با عنایت به سابقه واکسن های نظامی و زیر ساخت های شامل منابع انسانی و تجهیزات و... در زمان شهید فخری زاده، این مجموعه بنا شد تا در اختیار پیشگیری و درمان کرونا قرار گیرد.

وی اضافه کرد: در عین حال در کنار این زیر ساخت، با حمایت وزارت دفاع درحال ساخت مجموعه بزرگتری هستیم که ۹۰ درصد پیشرفت کار را داشته ایم و تا مهر ماه تحویل داده می شود و با اضافه شدن این مجموعه، از آبان تا دیماه ۱۴۰۰ حدود سه میلیون دز به صورت آزمایشی آغاز می شود و از دیماه به بعد ۵ میلیون دز ماهانه وارد چرخه تولید کنیم؛ این موارد به همت شهید فخری زاده صورت گرفت.
مدیر پروژه واکسن فخرا اظهار نمود: نکات اساسی این است که شاید باید به ساختارها نگاهی انداخت؛ این چند واکسن ساز در چرخه تولید جنبه دولتی و حاکمیتی دارند. حقیقت امر این است اشخاصی که از بخش خصوصی ورود کردند، هنوز نتوانستند به ساختار تولید واکسن وارد شوند، چون هزینه های آن بسیار زیاد است. آیا واقعا بخش خصوصی می تواند چون پاستور، رازی، برکت و فخرا هزینه کند، من بعید می دانم. ما تلاش کردیم در فخرا از شبکه دانش بنیان بهره بگیریم. خیلی از بخش های برون سپاری داخل کشور را فعال کردیم و شبکه را زمانی بازدید کنید. حقیقت این است که واکسن ساز و داروساز خصوصی عملا به سر منزل مقصود نخواهند رسید. این چهار پلتفرمی که در فاز بالینی به غیر از سیناژن (شرکت زیست فناوری خصوصی در ایران ) قرار دارند؛ بقیه همگی دولتی هستند. حال باید ساختارهایی را رعایت نماییم که بخش خصوصی هم همراه دولتی شود و از پتانسیل آنها در هم افزایی استفاده نماییم.

وی افزود: نکته دوم اینکه آینده نگری باید درباره کرونا اتفاق بیفتد و به مخاطرات بعدی که امکان دارد از مخاطرات فعلی بزرگ تر باشد، توجه کرد. آینده نگری پس از کرونا مهم تر است، این مباحث را برپایه مستندات علمی انتشار یافته در دنیا می گویم؛ ازاین رو از شورایعالی انقلاب فرهنگی تقاضا دارم در کارگروه های رصد و آینده پژوهی از این منظر هم به کرونا نیم نگاهی داشته باشید.
باید به یک هماهنگی و ساز و کار در سطح ملی برسیم

در ادامه جلسه دکتر ابراهیم سوزنچی، معاون خط مشی گذاری و راهبردی اجرای ستاد علم و فناوری اظهار داشت: بسیار مناسب می باشد که شورایعالی انقلاب فرهنگی و یا سازمانی شبیه آن کار هماهنگی را به عهده بگیرند تا از ظرفیت های داخلی بهینه بهره برد.

وی خاطرنشان کرد: بعضی از افراد گاها مکانیزم بازار را مطرح می کنند و هم اکنون بحث هم افزایی و هماهنگی ملی مطرح است و نباید افسار گسیخته افراد را رها کرد که کاری صورت دهند. ازاین رو به هماهنگی در حوزه توسعه فناوری نیازمندیم که نه معاونت علمی این کار را توانست انجام دهد و نه جای دیگر؛ تجربه نشان داده ستادهای فناوری هم نمی توانند این نقش را ایفا کنند. شاید باید از ورودی ها و موضوعات مشابه در این حوزه بهره ببریم تا هماهنگی ملی اتفاق بیفتد تا از موازی کاری ها جلوگیری شود تا به جمع بندی مورد قبولی برسیم.

کارشناسی های علمی در زمینه واکسن صورت نمی گیرد

دکتر بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران ضمن اشاره به این که تولید واکسن احتیاج به حمایت مالی و اجرایی دارد، بیان نمود: در آمریکا دولت ترامپ دو میلیارد دلار فقط برای یک واکسن خرج کرد! باید به اعداد و ارقامی که از جانب واکسن سازهای داخلی در ایران و خارج از کشور هزینه می شود، توجه کنیم! دومین نکته این که جهت بررسی "واکسن اسپوتنیک" من و دکتر شانه ساز دو روز به مسکو رفتیم تا داوری صورت گیرد؛ دیدیم که این واکسن کادر درمان را نجات داد. یک شرکتی ضد شرکت دیگر بحث می کند، خیلی از مشکلات ما این است که کارشناسی هایمان علمی نیست.

دکتر جواد محمدی، دبیر هیات عالی جذب دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: حاصل این جلسه باید رسیدن به هدف و استراتژی باشد. همان گونه که متخصصان امر فرمودند مبتلا شدن به بیماری کرونا را نمی توان کاهش داد! هدف بایستی کم کردن مرگ و میر و عوارض ناشی از آن باشد. زمانی که هدف مشخص باشد استراتژی رسیدن به آنرا میتوان طراحی کرد. مملکت ما چون ماشین دودی است؛ شهید مطهری می فرمودند قدیم یک ماشینی بود قبل حرکت همه بچه ها نظاره گر آن بودند، اما تا ماشین راه می افتاد بچه ها دنبالش می دویدند و با سنگ آنرا می زدند. یک واقعیتی است و باید به آن هدف چشم بدوزیم. حال باید بیاییم راهکارهایی برای کاهش مرگ و میر و کاهش عوارض بیماری داشته باشیم و اگر واکسنی می سازیم، به سمتی برویم که حداقل عوارض را داشته باشد.

وی اضافه کرد: نکته دیگر اینکه اگر امید ما تنها واکسن باشد، بزودی به نتایج دلخواه نمی رسیم، اما رعایت پروتکلهای ابلاغی سازمان جهانی بهداشت (WHO) و نظارت اجرایی بر آنها در کشور یاری دهنده است. زمانی که می گویند یک پروتکل و دارویی به صورت مثال ابتلاء و عوارض ناشی از این بیماری را کاهش نمی دهد، این مورد را ابلاغ کنید و اگر پزشکی داروی از رده خارج را تجویز کرد، با او برخورد شود. تا وقتی که قاطع با تخلفات برخورد نکنیم، نمی توانیم این بیماری را تا حدی کنترل نماییم.
به نقل از مرکز خبر شورایعالی انقلاب فرهنگی، در انتها دکتر عاملی جمع بندی کرد که: لازم است در مورد متولی و کمیته هماهنگی تولید واکسن کار شود و یک نوع همکاری و هم افزایی فراگیر صورت گیرد.



1400/06/10
23:57:29
5.0 / 5
1114
تگهای خبر: آنفلوآنزا , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
آقای هویج - رژیم غذایی لاغری

Mr.Havij
mrhavij.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آقای هویج محفوظ است

آقای هویج

رژیم غذایی لاغری