به گزارش آقای هویج به نقل از ایسنا، عفونت های ویروسی كه عامل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا هستند عامل دردسرزا به حساب می آیند. طبق اعلام مركز كنترل و پیشگیری از امراض آمریكا هر ساله سرماخوردگی معمولی دلیل اصلی غیبت دانش آموزان در مدرسه و بزرگسالان در محل كار است.
درحالیكه بیشتر سرماخوردگی ها به خودی خود رفع می شوند هر سال آنفلوآنزا در سراسر جهان حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار قربانی بر جا می گذارد.
اما چرا كاهش دما سبب می گردد ویروس ها به این شدت شیوع پیدا كنند. برای پاسخ به این پرسش باید ابتدا به تفاوت بین آنفلوآنزا و سرماخوردگی معمولی اشاره كنیم زیرا ویروس های عامل آن ها ضرورتا به یك شیوه رفتار نمی كنند.
بیشتر مواقع سرماخوردگی معمولی با علائمی همچون گلودرد، كیپ شدن بینی و سرفه خویش را نشان داده است. بیش از ۲۰۰ ویروس وجود دارد كه باعث این علائم سرماخوردگی معمولی می شوند اما "راینو ویروس "ها اصلی ترین عامل هستند.
اما آنفلوآنزا از ویروس آنفلوآنزا ناشی می گردد كه به سه نوع آنفلوآنزای A، B و C تقسیم می گردد. سرماخوردگی های معمولی و آنفلوآنزا علائم مشترك بسیاری دارند اما عفونت ناشی از آنفلوآنزا اغلب با بالا رفتن دمای بدن، درد و عرق سرد خویش را نشان داده است.
عوامل متعددی بر چگونگی رفتار ویروس ها و واكنش سیستم ایمنی در مقابله با عفونت ها تاثیر دارند كه شامل طیف گسترده ای از فاكتورها همچون كاهش دما، افزایش مدت زمان حضور در مناطق پر رفت و آمد و كاهش میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید می گردد.
ویروس های آنفلوآنزا و سرماخوردگی معمولی با استفاده از بینی وارد بدن می شوند. هر چند جداره های بینی دارای مكانیزم دفاعی پیچیده ای است كه با این عاملان میكروبی مقابله می كند اما سرمای هوا باعث خنكی مجرای بینی شده و روند پاك سازیِ مخاط را كند می كند. در این وضعیت ویروس ها می توانند برای مدت زمان بیشتری در مخاط بمانند و راهی برای ورود به بدن پیدا كنند. زمانیكه ویروس بر این مكانیزم دفاعی نفوذ كند سیستم ایمنی كنترل مقابله با ویروس ها را بر عهده می گیرد اما سردی هوا با كاهش فعالیت این سیستم هم مرتبط است.
همچننین در فصل زمستان سطح اشعه فرابنفش نسبت به تابستان كمتر است كه تاثیر مستقیمی بر میزان ویتامین D تولید شده در بدن دارد. ویتامین D در تولید مولكول های ضد میكروبی نقش دارد. در نتیجه برخی بر این باورند مصرف مكمل های ویتامین D در ماه های سرد سال می تواند از مبتلا شدن به آنفلوآنزا پیشگیری كند. هر چند نتایج یك بررسی كه اخیرا انتشار یافته از آن حكایت می كند كه سطح بالای مكمل ویتامین D هیچ تاثیری در این خصوص ندارد.
دلیل دیگری كه می تواند به شیوع آنفلوآنزا و سرما خوردگی در فصل پاییز و زمستان كمك نماید این است كه افراد مدت زمان بیشتری را در فضاهای بسته می گذرانند كه از هوای مطلوب و قابل تحمل كمتری برخوردار می باشد.
با وجود این شرایط چگونه می توانیم خویش را در برابر ویروس آنفلوآنزا و سرماخوردگی حفظ كنیم؟
به گزارش مدیكال نیوز تودی، بهترین روش برای جلوگیری از سرماخوردگی شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون، خودداری از تماس دست با چشم، بینی و دهان و حفظ فاصله با افراد آلوده با این ویروس هاست. رعایت این نكات برای پیشگیری از مبتلا شدن به آنفلوآنزا هم سفارش می گردد. همینطور تزریق سالانه واكسن آنفلوآنزا برای جلوگیری از مبتلا شدن به آن پیشنهاد می گردد.