عادات سلامت غذایی کودکان در گرو کیفیت رژیم غذایی مادر

عادات سلامت غذایی کودکان در گرو کیفیت رژیم غذایی مادر آقای هویج: خراسان رضوی مادران نقش مهمی در عادات غذایی فرزندان خود دارند برای اینکه عادات و سبک زندگی آنان بر الگوهای غذایی فرزندان شان تاثیر می گذارد.



به گزارش مدیکال نت، مادران غذا را تهیه می کنند؛ می پزند و بین فرزندان شان توزیع می کنند. این مساله می تواند بطور قابل توجهی بر عادات غذایی، ساختار بدن و رشد کودکان تاثیر بگذارد. کیفیت و کمیت غذای دریافتی در دوران کودکی بر وضعیت تغذیه و بروز کمبودها و اختلالات تغذیه ای آنان تاثیر می گذارد.

مصرف غذای ناسالم می تواند منجر به عواقب نامطلوب سلامتی مانند اختلالات مزمن، غیر واگیر و چاقی کودکان شود. افراد باید از دوران کودکی به مصرف غذاهای سالم تشویق شوند برای اینکه کودکان ترجیحات و عادات غذایی مادام العمری پیدا می کنند.

در یک پژوهش پژوهشگران بررسی کردند که آیا کیفیت رژیم غذایی مادران بر فرزندان شان تاثیر می گذارد یا خیر. علاوه بر این تاثیر رژیم غذایی مادر بر ساختار بدن کودکان مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق شامل زوج های مادر و کودک بود که میان آنان داده های اجتماعی اقتصادی، وضعیت تغذیه و کیفیت رژیم غذایی آنان مورد ارزیابی قرار گرفت.

این گروه تحقیقاتی با کسانی که در مراحل اول و دوم بررسی تاثیر تغییرات دوران نزدیک به زمان زایمان بر سلامت نوزاد در آزمایش های ۶ ماه اول زندگی شرکت کرده بودند، مصاحبه کرد تا داده هایی را برای تحلیل و بررسی حاضر به دست آورد.

این تحقیق در ۲ بخش، یکی زمانی که نوزادان یک تا سه ماهه بودند، انجام شد. مرحله دوم کارآزمایی نیز شامل کودکان پیش دبستانی سه تا ۶ سال انجام بود. مادران پرسشنامه بسامد غذا و پرسشنامه جمعیت شناختی اجتماعی را پر کردند.

کیفیت رژیم غذایی مطابق با تکرار و مصرف منظم غذا برمبنای هرم غذایی برزیل (برای گروههای غذایی) و طبقه بندی NOVA (برای میزان فرآوری مواد غذایی، به عنوان فرآوری نشده یا حداقل فرآوری شده و فرآوری شده یا فوق فرآوری شده) ارزیابی شد. تغذیه با شیر مادر و استفاده از شیرخشک با بهره گیری از یادآوری رژیم غذایی یک روزه و گزارش مادر ارزیابی شد.

وضعیت تغذیه با بهره گیری از مقادیر شاخص توده بدنی برای مادران و نمره معیار طبیعی برای کودکان با بهره گیری از دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت تعیین شد. برای تعیین چاقی کودکان ضخامت چربی زیر پوستی، زیر کتف و چربی زیر پوستی عضله سه سر اندازه گیری شد.

زوج های مادر و کودک از نظر پارامترهای مادری مانند سن، درآمد ماهانه، شاخص توده بدنی، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و تعداد فرزندان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند که تفاوت معناداری بین زوج های مادر و کودک وجود نداشت. علاوه بر این پارامترهای کودکان مانند سن، حضور در پیش دبستانی، شاخص توده بدنی، مدت تغذیه با شیر مادر و استفاده از شیرخشک میان زوج های مشمول مشابه بود.

میانگین سنی مادران ۳۳ سال بود؛ ۵۸ زن (۷۰ درصد) اضافه وزن داشتند و ۵۶ زن (۶۸ درصد) متاهل بودند یا با شریک زندگی خود زندگی می کردند. بیشتر زنان ۲ فرزند داشتند و ۱۱ سال درس خوانده بودند.

در بین کودکان، ۱۴ نفر دارای اضافه وزن و ۱۱ نفر چاق بودند؛ همین طور ۲۰ و ۲۸ کودک به ترتیب برمبنای مقادیر چربی زیر پوستی عضله سه سر و چربی زیر پوستی زیر کتف چاق بودند.



مصرف مکرر غذاهای فرآوری نشده و حداقل فرآوری شده توسط مادر موجب افزایش مصرف آنها بین کودکان و کاهش ضخامت چربی زیرپوستی زیر کتف آنان شد و هرچه مصرف غذاهای فوق فرآوری شده توسط مادر بیشتر بود، ضخامت چربی زیرپوستی عضله سه سر کودکان نیز بیشتر شده بود.

مصرف مواد غذایی برمبنای گروههای غذایی و فرآوری مواد غذایی با درآمد ماهانه و سطح تحصیلات مادر ارتباط معناداری نشان داد. مادران تحصیل کرده در سطح دبیرستان غذاهای سالم تری مانند سبزیجات و سایر گیاهان، شیر و محصولات لبنی مصرف و مصرف غذاهای چرب و روغنی را محدود می کردند. علاوه بر این فرزندان مادرانی که دارای تحصیلات دبیرستانی بودند، حبوبات، دانه های روغنی، چای و قهوه بیشتری مصرف کردند.

بچه های کوچکتر دانه های روغنی، لوبیا و مواد غذایی کمتر فرآوری شده یا فرآوری نشده بیشتری می خوردند. مصرف حداقل مواد غذایی فرآوری شده و فرآوری نشده میان کودکان متولدشده از مادرانی که برابر یا بیش از سه برابر حداقل دستمزد درآمد داشتند، بیشتر بود.

در مقابل مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده در خانوارهایی با درآمد یک تا سه برابر حداقل دستمزد بیشتر بود. کودکانی که مدت زمان استفاده از صفحه نمایش برای آنان برابر یا بیش از چهار ساعت بود، بیش از کودکانی که کمتر از ۲ ساعت از صفحه نمایش استفاده می کردند، غذاهای فرآوری شده مصرف کردند.

نتیجه گیری

بر اساس یافته های این تحقیق کیفیت رژیم غذایی مادر بر انتخاب های غذایی و ساختار بدن فرزندان آنان موثر بود. چاقی بیش از اندازه چربی زیرپوستی عضله سه سر و چربی زیرپوستی زیر کتف بین کودکان با مصرف بیشتر مواد غذایی فوق فرآوری شده توسط مادران آنان مرتبط بود.

در مقابل مصرف بیشتر غذاهای کم فرآوری شده یا فرآوری نشده توسط مادر با مصرف بیشتر غذاهای مربوطه بین کودکان و مقادیر کمتر چربی زیرپوستی زیر کتف مرتبط بود.

یافته ها تاثیر چندوجهی محیط های خانوادگی بر عادات غذایی کودکان را برجسته می کند.

نتایج این تحقیق بتازگی در مجله PLOS ONE انتشار یافته است.





منبع:

1402/02/29
15:48:02
5.0 / 5
426
تگهای خبر: بهداشت , تغذیه , چاقی , چربی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴
آقای هویج - رژیم غذایی لاغری

Mr.Havij
mrhavij.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آقای هویج محفوظ است

آقای هویج

رژیم غذایی لاغری