عضو هیئت علمی دانشكده علوم تغذیه عنوان كرد؛
فواید و مضرات شیربادام
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه اظهار داشت: شیر بادام نوشیدنی مفیدی است اما به هیچ عنوان نباید آنرا جایگزین شیر گاو کرد.
به گزارش آقای هویج به نقل از مهر، سمیرا ربیعی، با اشاره به رواج مصرف شیرهای غیر لبنی در جامعه اضافه کرد: اخیراً شیرهای غیر لبنی جای خویش را در قفسه سوپرمارکت ها باز کرده اند و شیر بادام یکی از محبوب ترین آنها در سالهای اخیر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: به سبب آگاهی کم جامعه در مورد اطلاعات تغذیه ای، متأسفانه بسیاری افراد شیر بادام را جایگزین شیر گاو کردند که این مورد بخصوص در میان گیاهخواران بسیار شایع و نادرست است.
ربیعی در ادامه ضمن مقایسه ارزش غذایی شیرهای لبنی و غیر لبنی به تبیین علل نادرستی جایگزینی شیر بادام با شیر گاو پرداخت و اشاره کرد: شیر گاو در هرم غذایی در گروه لبنیات قرار دارد، در صورتیکه بادام بعنوان یکی از مغز دانه ها، در گروه گوشت ها و جایگزین های آن قرار دارد. پس این دو نوع نوشیدنی، متعلق به دو گروه غذایی مختلف هستند و نمی توان آنها را جایگزین یکدیگر کرد.
ربیعی با اشاره به این که هدف اصلی از مصرف شیر و سایر لبنیات، تأمین کلسیم است، اضافه کرد: اگر بخواهیم شیر بادام را جایگزین شیر گاو نماییم، باید مطمئن باشیم که کلسیم این دو نوع نوشیدنی با هم برابر است.
به گفته وی، هر لیوان شیر گاو حدود ۳۱۵ میلی گرم کلسیم دارد که ۳۰ درصد کلسیم روزانه موردنیاز بدن انسان را تأمین می کند. در صورتیکه هر عدد بادام، حاوی ۳ میلی گرم کلسیم است. بنابراین، کلسیم حدود ۱۰۰ عدد بادام، معادل کلسیم یک لیوان شیر است.
وی، به وجود لاکتوز (قند شیر)، نسبت مناسب کلسیم به فسفر و محلول بودن کلسیم شیر اشاره نمود و اضافه کرد: این موارد باعث افزایش جذب کلسیم شیر گاو می شود. در صورتیکه وجود ترکیباتی مانند فیتات، اگزالات و پُلی فنُل ها در منابع گیاهی نظیر بادام، از جذب کلسیم ممانعت می کند.
استادیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن مقایسه میزان پروتئین در شیرهای لبنی و غیر لبنی اظهار داشت: میزان پروتئین ۱۰۰ سی سی شیر گاو حدود سه گرم است در صورتیکه میزان پروتئین ۱۰۰ سی سی شیر بادام حدود یک گرم است.
وی اضافه کرد: باتوجه به موارد مذکور جایگزین کردن شیر بادام به جای شیر گاو، در صورتیکه سایر منابع پروتئین حیوانی هم به میزان کافی مصرف نشود، بدن را در معرض خطر سوءتغذیه ناشی از کمبود پروتئین قرار می دهد. این مورد بخصوص برای گیاهخواران حائز اهمیت می باشد.
فواید شیر بادام
ربیعی در ادامه با اشاره به خصوصیت های مفید شیر بادام، گفت: شیر بادام به سبب این که یک نوشیدنی گیاهی است، طبیعتاً عاری از کلسترول، سرشار از اسیدهای چرب ضروری و حاوی میزان بالایی ویتامین E بعنوان آنتی اکسیدان است.
به گفته وی، انواع خانگی شیر بادام، فاقد شکر افزوده بوده و مناسب بیماران مبتلا به دیابت است.
ربیعی اضافه کرد: شیر بادام به سبب پایین بودن میزان فسفر و پتاسیم، می تواند نوشیدنی مناسبی برای بیماران کلیوی باشد که البته مقدار مصرف آن باید توسط متخصص تغذیه تنظیم شود.
وی اشاره کرد: به صورت کلی، شیر بادام نوشیدنی مفیدی است که بر حسب ذائقه، می تواند در حد اعتدال، مورد استفاده قرار گیرد ولی به هیچ عنوان نباید آنرا جایگزین شیر گاو دانست.
موارد احتیاط در مصرف شیر بادام
ربیعی با اشاره به موارد احتیاط در مصرف شیر بادام، اضافه کرد: مصرف شیر بادام در بعضی افراد احتمال دارد که سبب بروز آلرژی ناشی از پروتئین شود.
به گفته وی، تشدید میگرن به سبب میزان بالای اسیدآمینه تیروزین، تشدید مشکلات گوارشی همچون سندروم روده تحریک پذیر، احتمال تشدید بیش فعالی کودکان و ایجاد اضافه وزن به سبب وجود شیرین کننده های مصنوعی و طبیعی در انواع تجاری شیر بادام، از دیگر موارد احتیاط در مصرف این محصول است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب