احتمال تاثیر کرونا در بروز ذات الریه

احتمال تاثیر کرونا در بروز ذات الریه به گزارش آقای هویج هیئت علمی گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به شرایط و علایم بروز ذات الریه، اشاره کرد: مشکلی که حالا بسیار زیاد با آن مواجه هستیم این است که هر فردی که گرفتار تب و سرفه می شود حتی با وجود علایم کرونا خودسرانه آنتی بیوتک هایی مانند آزیترومایسین را مصرف می کند درصورتی که این دارو هیچ تاثیری در درمان کووید19 ندارد و اگر فردی در اثر کرونا گرفتار درگیری ریه و ذات الریه شده باشد باید برمبنای میزان درگیری ریه، درمان ما متفاوت باشد که از درمان آنتی ویروس استفاده می نماییم.


دکتر شبنم طهرانی در گفت و گو با ایسنا، درباره بیماری ذات الریه، اظهار داشت: ذات الریه یعنی عفونت پارانشیم بافت ریه و این تعریف کلی است که به شکل ذات الریه در فارسی شناخته می شود که در انگلیسی به آن پنومونی گفته می شود. علل مبتلاشدن به ذات الریه می تواند متفاوت باشد و بهر دلیلی که عوامل میکروبی یا ویروسی بتوانند خودرا به سطح آلبئول های دستگاه تنفسی تحتانی برسانند می توانند سبب بروز ذات الریه شوند. شایع ترین راه رسیدن عوامل مکروبی و یا ویروسی به دستگاه تنفسی، استنشاقی است و بعد از آن آسپیراسیون است. این یعنی حجم زیادی از میکرو ارگانیسم بخواهد وارد ریه شود، بطورمثال هر فردی که رفلکس های مختلف داشته باشد سبب می شود مواد غذایی بجای این که وارد مری شود وارد نای و سپس ریه شود.
شناسایی عوامل بروز ذات الریه او افزود: افرادی که به هر علت گرفتار کاهش سطح هوشیاری حتی به شکل گذرا شوند مانند افرادی که گرفتار سکته مغزی شوند، کسانی که تشنج می کنند، کسانی که مصرف الکل یا داروهایی دارند که کاهش سطح هوشیاری می دهد، مبتلایان به پارکینسون و... شایع ترین کسانی هستند که در ریسک آسپیراسیون قرار دارند در غیر این صورت شایع ترین راه بروز ذات الریه در افرادی که بیماری زمینه ای و کاهش سطح هوشیاری ندارند استنشاقی است که حجم زیادی از میکرو ارگانیسم بوسیله تنفس وارد ریه فرد می شود.
طهرانی اضافه کرد: راه دیگری که ممکنست سبب بروز ذات الریه شود این است که این عفونت بوسیله خون وارد ریه شود که این شیوه بسیار نادر است و بطور معمول فقط در صورتیکه عفونت دریچه های قلبی در سمت راست وجود داشته باشد ممکنست ذات الریه به این شکل اتفاق بیفتد.
چه کسانی در خطر مبتلاشدن به ذات الریه هستند؟ این متخصص با اشاره به این که هر فردی با استنشاق گرفتار ذات الریه نخواهد شد، اظهار نمود: برخی فاکتورها در دفاع میزبان نقش دارند. برخی فاکتورها مکانیکی هستند بطورمثال موهای داخل بینی، رفلکس سرفه، فلور نرمال داخل دهان، شاخه شاخه بودن مجاری هوایی و... سبب می شود میکروارگانیسم ها به آسانی به ریه نرسند اما اگر هر یک از این موارد مشکل داشته باشند ممکنست سلول های دفاعی نتوانند در مقابل میکروارگانیسم مقاومت کنند و در نتیجه به دستگاه تنفس تحتانی برسند و موجب بروز ذات الریه شوند.
او درباره تاثیر بیماریهای آنفلوآنزا و کووید۱۹ در بروز ذات الریه، اشاره کرد: عواملی که در ایجاد ذات الریه نقش دارند تقسیم بندی می شوند و علل باکتری، ویروسی و قارچی هستند. علل باکتری درصد بالایی از مبتلاشدن به ذات الریه را می سازند که البته بسته به فصل بروز بیماری و بدن میزبان تاثیر این عامل متفاوت می باشد. درباب علل ویروسی که ممکنست سبب ذات الریه شوند باید گفت یک پنومونی ذات الریه تیپیک و یک پنومونی ذات الریه آتیپیک داریم.
طهرانی اضافه کرد: در نوع اول مراجعین با تظاهرات ریوی پر سر و صدا مانند تب، تنگی نفس، درد قفسه سینه و سرفه خلط دار به ما مراجعه می کنند. در نوع دوم افراد ممکنست علایم ریوی هم داشته باشند ولی بطور معمول علایم دیگری مانند سردرد، بدن درد، درد مفاصل، خستگی، تب، بی حالی، بی اشتهایی و... دارند و ممکنست درصدی علایم ریوی هم داشته باشند. در رأس این علل آتیپیک، ویروس ها قرار دارند البته هر ویروسی نمی تواند بافت ریه را درگیر کند. قبل از کرونا شایع ترین ویروسی که می توانست سبب بروز علایم ریوی شود آنفلوآنزا بود که طی دو سال اخیر متوجه شدیم کروناویروس هم می تواند سبب بروز ذات الریه و درگیری بافت ریه شود.
معاون آموزشی بخش عفونی بیمارستان شهید لبافی نژاد، اشاره کرد: اغلب افرادی که سیستم ایمنی طبیعی دارند با ویروس هایی مانند آنفلوآنزا و کووید۱۹ چند روز ابتدایی علائمی مانند سردرد، بدن درد، درد مفاصل، خستگی، تب و... دارند و بعد ممکنست درگیری ریه پیدا کنند. افراد گرفتار نقص سیستم ایمنی بدن ممکنست شروع علائمشان با همان درگیری ریوی باشد که بطور معمول از علایم بالینی و نمای عکس قفسه سینه به این مساله شک می نماییم.
مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها؛ ممنوع او درباره زمان طلایی تشخیص ذات الریه بیان کرد: اگر بخواهیم فقط از علایم ظاهری تشخیص ذات الریه را برای فردی بدهیم حساسیت تشخیص پایین می آید چون طیفی از بیماری هایی که می توانند علایم تب و سرفه ایجاد کنند زیاد است. بدین سبب اگر شک نماییم فردی گرفتار ذات الریه شده است یک تصویربرداری از قفسه سینه انجام می دهیم و برمبنای درگیری بافت ریه تشخیص می دهیم. بطور معمول بیماران طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت از شروع علایم به ما مراجعه می کنند و این بهترین زمانی است که تشخیص و درمان صورت می گیرد. ذات الریه فقط به سبب باکتری ایجاد نمی گردد و علل های ویروسی هم دراین زمینه نقش دارند. بدین سبب هر فردی که به ذات الریه مبتلا شود نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارد و این به تشخیص پزشک برمی گردد.
طهرانی افزود: مشکلی که حالا بسیار زیاد با آن مواجه هستیم این است که هر فردی که گرفتار تب و سرفه می شود حتی با وجود علایم کرونا خودسرانه آنتی بیوتک هایی مانند آزیترومایسین را مصرف می کند درصورتی که این دارو هیچ تاثیری در درمان کووید۱۹ ندارد و اگر فردی در اثر کرونا گرفتار درگیری ریه و ذات الریه شده باشد باز هم درمان آنتی بیوتیک موثر نیست و باید برمبنای میزان درگیری ریه درمان ما متفاوت باشد که از درمان آنتی ویروس استفاده می نماییم.
او در آخر اضافه کرد: در بیشتر جوامع تا قبل از شیوع کروناویروس یکی از شایع ترین عفونت هایی که در هرفردی اتفاق می افتاد که سبب می شد به سیستم درمانی مراجعه کند، ذات الریه بود.




منبع:

1400/09/27
11:32:13
5.0 / 5
807
تگهای خبر: آموزش , آنتی بیوتیك , آنفلوآنزا , ایمنی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
آقای هویج - رژیم غذایی لاغری

Mr.Havij
mrhavij.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آقای هویج محفوظ است

آقای هویج

رژیم غذایی لاغری